Cumartesi, Aralık 16, 2006

SÜTLÜ KABAK TATLISI


Yaklaşık 1 haftadır rahatsız olduğum için ne internete girebildim nede bloğuma yeni birşeyler ekleyebildim. Bugün biraz daha toparlanınca etkinlik için mutfağa girdim. Ama bu defada Etkinlik evsahibi Vildan'a mail yoluyla yaptığımı gönderemedim. Bilgisayarda bir sorun var ama çözemedim. Her ne kadar ekinliğe katılamasamda yaptığım tatlımı en sonunda başarabilirsem bloğumda yayınlayacağım.

Sütlü kabak tatlısı Nevşehir yöresine özgü bir tatlıdır. Sakız kabağını genelde tuzlu olarak ve yemek olarak tüketiyoruz. Bu haliyle tüketilmesine alışık olmadığımız bu tatlı, hem sütün hem sebzenin bir araya gelmesi ile sağlıklı ve lezzetli bir hale geliyor. Bizim çok severek yediğimiz kabak tatlısını yapmanızı öneririm. Yapılması çok kolay ve bir o kadarda lezzetli.

SÜTLÜ KABAK TATLISI


Malzemeler

- 1 kg sakız kabağı

- 1 kg süt

- 2 su bardağı su

- 3 su bardağından biraz az toz şeker
1 kg kabak yıkanıp, kabukları soyulmadan halka halka doğranır ve 2 su bardağı suda yarım saat haşlanır. Daha sonra suyu süzülmeden blendırla püre haline getirilir. Üzerine şeker ve süt eklenerek kaynatılır. Kaynadıktan sonra ocak iyice kısılarak 1 saat (zaman zaman dibine tutmaması için karıştırılarak) kaynatılır. 1 saat sonunda kıvamı koyulaşıyor. Kaselere aktarılarak buzdolabında bekletilir. Soğukken servis yapılır.

18 yorum:

*Ra dedi ki...

Hesnacığım merhabalar. Çok geçmiş olsun. Merak ettim seni. Günde bir kaç defa gelip gelmediğini kontrol için girdim siteye. kendine iyi bak, gelmiş olmana çok sevindim, hastalığına ise çok üzüldüm.
Bir de sakız kabağı dediğin nasıl bir şey Hesna.
Muhabbetle...

Adsız dedi ki...

Merhaba Hesna eline sağlık canım görüntüsü gerçekten çok hoş.Sakız kabağını bende duymamıştım merak ettim nasıl bişey diye.Bu arada kabakgiller etkinliği vardı bu tarifin çok güzel olurdu katılsaydın keşke.Bende yeni sitemi açtım belki bakmak istersin pasta ağırlıklı bir site hazırladım adı pastacı kız :)linklerine eklersen mutlu olurum bu ikinci sitem ilki susam biliyorsundur sanırım.sevgiler gönderiyorum.
www.pastacikiz.com
www.blogcu.com/susam

Hesna dedi ki...

Sevgili Rabia ve Özge hoşgeldiniz
Rabiacım bu sıralar rahatsızlığım daha iyi durumda. geçmiş olsun dileklerine ve beni merak edip ilgilenmene teşekkür ediyorum.

Sakız kabağı diye bahsettiğim, yemek yaptığımız taze kabak.Burada adı sakızkabağı olarak geçiyor.Tatlı yaptığım için balkabağı sanılmasın diye sakızkabağı olarak belirtmiştim.

OUR BEAUTIFUL HOUSE&GARDEN dedi ki...

Sevgili Hesna,
Cok degisik bir tatli tarifi sunmussun ellerine saglik.
Stuttgart´tan sevgiler Sonia...

Açalya dedi ki...

Sevgili Hesna, bizim memlekette de (Bilecik) bunu balkabagi ile yaparlar, kaynatip pure haline getirilen balkabagina kaymak, soguk sut ve seker eklenip karistirilir ve tadina doyum olmaz...hele kabak kaynatilirken dibi de tutmussa o hafif yanik tad kazandibini aratmaz, harika olur. Normal kabakla yapildigini hic duymamistim, ama neden olmasin?! ellerine saglik, sevgiler
www.acalya.blogspot.com

Beyhan dedi ki...

Hesna'cığım güzel yorumun için çok teşekkür ederim.Tatlın gerçekten çok ilginçmiş,ellerine sağlık.

Nilüfer dedi ki...

Sevgili Hesna, öncelikle geçmiş olsun...
Çok değişik bir tatlı.. Ellerine sağlık...

Adsız dedi ki...

herkese merhaba
yorumlar için teşekkür ediyorum.
sütlü kabak tatlısını yapmanızı öneririm gerçektende değişik bir lezzet.

hesna

Adsız dedi ki...

Merhaba Hesna, bence etkinlikteki en degisik tarif, yoresel olusu da ayri bir deger katiyor.

Adsız dedi ki...

Sevgili Hesna.Yaa iyiki su etkinliler varda bir sürü yeni tariflerle karsilasiyoruz.Bu ne güzel bir tatli.Sütlü sütlü...Canimda cekti.
Ellerine saglik.Yapilacaklar listesine alindi bile..
Berlinden sevgiler

Adsız dedi ki...

slm,öncelikle size acil şifalar diliyorum,tatlınız çok orjinal ilk defa duyuyorum,ellerinize sağlık..

Adsız dedi ki...

Geçmiş olsun öncelikle...

Ellerine sağlık çok ilginç bir tarif,daha önce duymadım hiç..

Selam ve sevgiler

munevver dedi ki...

Hesnacığım,tatlını çok beğendim.Yemek yaptığımız kabağın tatlısı da ne güzel olurmuş.Eline sağlık.
Çok geçmiş olsun bu arada.
Sevgiyle,nanelimon.

LaMa dedi ki...

Sonunda soslu kekini denedim, siteye de koydum hatta,tesekkurler Hesna:)

Adsız dedi ki...

Hesna hanım selamlar..Bu tatlı aynı zamanda Karadeniz yöresinde de yapılır. Annem yapar yani:)) Fakat bizim tarlalarda yetişen taze misss gibi ve pazarda satılanlara göre daha iri olan sakız kabağından olursa daha da nefis olur..Bu kabağı her zaman bulmak mümkün olmadığından annemlerin evinde nadiren yapılan, bunun içinde yapıldığında oldukça rağbet gören bir tatlı.Ellerinize sağlık.Bu arada geçmiş olsun.Allah şifa versin diliyorum. Sevgiler..
Şuliş

Hülya YILMAZ dedi ki...

çok ilginç. hiç duymamıştım. denemeli. eline sağlık.

Adsız dedi ki...

merhaba,

site benim en sevdiğim renk olan mor birkere .. benim için yeterde artar ... :) eee birde çok güzel yemek tarifleri var. Daha ne olsun ... Süpper ...

http://misss.blogcu.com

ArMeda dedi ki...

merhaba Hesnacım geçmiş olsun bende oğlumu iyileştireyim derken kendim yakalandım hastalığa..umarm biraz düzelmişsindir..Ben etkinliğe katılamadım ama senin tarifin çok güzel görünüyor ellerine sağlık canım sevgiler...