Salı, Ocak 09, 2007

İÇLİ KÖFTE


Malzemeler
-4 su bardağı ince bulgur
-3 su bardağı sıcak su
-1 adet iri kuru soğan(rendelenmiş)
-2 yumurta
-2 yemek kaşığı salça
-tuz
-1 tatlı kaşığı kimyon
-1 tatlı kaşığı pul biber
-1 tatlı kaşığı karabiber
-un
İçi için
-1/2 çay bardağı zeytinyağ
-2 adet iri kuru soğan
-1 kg yağsız kıyma
-1 su bardağı iri doğranmış ceviz içi
-1 avuç ince doğranmış maydanoz
-tuz
-karabiber
Kızartmak için sıvıyağ.
Önce iç malzeme hazırlanır. zeytinyağda kıyma ve ince doğranmış kuru soğan iyice kavrulur. Kavrulduktan sonra ceviz, maydanoz,tuz, istenilen miktarda karabiber konularak karıştırılır.Ilımaya bırakılır.
Daha sonra bulgur sıcak suyla ıslatılarak şişmesi sağlanır. Ortası havuz gibi açılarak diğer malzemeler eklenir. Un yavaş yavaş eklenerek hamur gibi kıvam alması sağlanır. İyice yoğurulur. İçli köftenin özelliği iyice yoğurulmasıdır. Çok katı olursa biraz ılık suyla yumuşatılabilir. Daha sonra yumurtadan biraz büyük parçalar alınarak yuvarlak yada benim yaptığım gibi uzun şekil verilir ve ortası açılır. İçine iç malzemeden bolca konularak düzgünce kapatılır. Tüm malzeme için bu işlemi yaparken, kuruyup çatlamasın diye yaptığımız köfteler bir tepsiye konularak üzerine nemli bez örtülür.
Derin bir tencereye bolca sıvıyağ konularak iyice kızdırılır. Kızgın olan yağa köfteler konularak her tarafı kızarınca alınıp fazla yağının alınması için kağıt havlu üzerine çıkarılır. Ayranla birlikte servis yapılır.

8 yorum:

Pınarın Kulubesi dedi ki...

Merhaba Hesna
her yörenin kendine has bir içli köfte yapışı var. Bizim orda ise yumurta şeklinde ve beyaz olur, salça, yumurta katılmaz.
Ellerine sağlık
sevgiler

*Ra dedi ki...

Hesnacığım benim de sıradaki tariflerimde içli köfte vardı. Ne tesadüf böyle. Ama çok güzel görünüyorlar yaa. Ben tatildeyken hazır yemek bulunsun diye kızartmadan dondorucuya attım. Malum çalışınca işler böyle olmak zorunda. Bir de elinle yapmışsın köfteleri seni tebrik ediyorum şekilleri çok düzgün olmuş. Ben makine ile yapıyorum, elde yapamam gibi geliyor bana. Ellerine sağlık.
Sevgilerimle...

Adsız dedi ki...

Ellerine sağlık çok güzel gözüküyor
www.blogcu.com/pembeli

hayat dedi ki...

merhaba Hesnacım,içliköfteler harika görünüyor.Ellerine sağlık.Ben içli köfteyi çok seviyorum ama kendim hiç yapmadım ama sen çok güzel anlatmışsın mutlaka deniycem.Görüşürüz canım sevgiler..

Adsız dedi ki...

hesnacım tek kelimyele muhteşemmmmmmm olmuş valla

Adsız dedi ki...

mrhaba hesna köfteler harika görünüyor benim yaptığım da buna benzer bir tarif ama dışında da et var ,sen dışına et koymuyor musun..

Adsız dedi ki...

Ellerine sağlık,ne kadar güzel yapmışsın.Bizde de aynen böyle yaparlar.Annem çok güzel yapar elde.Çok yapacağımız zaman toplanır ve makinede yaparız.Yine bir içli köfte partisi zamanı geldi galiba bizim için :)

Selam ve sevgiler

anneminkizıyim dedi ki...

Merhabalar canim, ellerinize saglk, icli köfteniz ve digerleri harika olmus,
sevgiler...