Çarşamba, Aralık 27, 2006

PARTİ KURABİYELERİ



Güneş'in sınıfındaki çocuklar aralarında çekiliş yapmışlar, herkes birbirine hediye alacakmış. Bugün hem birbirlerine hediyelerini verecekler hemde ufak bir yılbaşı partisi yapacaklar. Öğretmenleri yemek için dışarıdan birşeyler getirteceklerini ama isterlerse annelerinin de birşeyler yapabileceğini söylemiş. Dün akşam binbir geceyi izlerken Güneş kurabiyeyi ne zaman yapacağımı sordu. Her ne kadar yapmasam olmazmı desemde ısrarlarına dayanamadım ve hep birlikte mutfağa girdik. Ben hamuru yoğurdum Güneş ve Deniz kurabiye kalıplarıyla şekil verdiler. Hep birlikte üzerini damla çikolata ile süsledik. Bütün bunları yaparkende okuldan, arkadaşlardan sohbet edip, büyümek ve çocuk olmanın hangisinin diğerinden daha güzel olduğu konusunda tartışıp, üçümüzde çocuk olmanın daha güzel olduğu konusunda karar kıldık ve geceyi böylece kapatmış olduk. Güneş'le Deniz'inde o güzel elleri değdiği için kurabiyelerimiz nefis oldular.
Malzemeler
- 1 paket mısır nişastası(200 gr)
- 250 gr margarin(oda sıcaklığında)
- 1 su bardağı pudra şekeri
- 1 paket vanilya
- 1 paket kabartma tozu
- aldığı kadar un
Üzerine
- damla çikolata
Tüm malzemeler yoğurulur, yumuşak bir hamur elde edilir. Şekil verilerek damla çikolatayla süslenir. 175 derecede beyaz kalacak şekilde pişirilir.

Pazartesi, Aralık 25, 2006

ISPANAKLI PASTA



Ispanaklı pastayı Pastacı Kız'da gördüğümde çok beğenmiştim. Keki yaparken tarife sadık kaldım ama kremasında değişiklik yaptım.
Malzemeler
- 3 yumurta
-1,5 su bardağı toz şeker
-1/2 su bardağı sıvıyağ
- 2 su bardağı un
-1 paket vanilya
-1 paket kabartma tozu
- 250 gr ıspanak
Krema için
- 7 yemek kaşığı un
- 2 çay bardağı toz şeker
- 1 limon kabuğu rendesi
- 1 lt süt
- 1 yumurta sarısı
- ayrıca 1 bardak süt ve 2 kaşık şeker
Ispanağın yeşil yaprakları ayıklanarak 1 su bardağı suda haşlanır ve püre haline getirilir. Kek için yumurta ve şekerler köpük haline gelinceye kadar çırpılır, sırasıyla yağ , ıspanak püresi eklenir tekrar çırpılır. Un ,vanilya, kabartma tozu eklenerek tekrar fazla olmayacak şekilde çırpılır. Yağlanmış kelepçeli kek kalıbına dökülerek 175 derecede yaklaşık 40 dakika pişirilir. Ilımaya bırakılır.

Krema için un, şeker ve süt ve yumurta sarısı karıştırılarak pişirilir. En son limon kabuğu rendesi eklenir.
Kekin kenarı ince bir şerit halinde kesilerek rondoda un haline getirilir. Kek 2 ye ayrılır. 1 bardak ılık sütte 2 kaşık şeker eritilerek yarısı ile kek ıslatılır. Kremanın yarısı kekin üzerine yayılır. 2. kat sütle ıslatılarak diğerinin üzerine konulur ve kalan krema ile üzeri iyice kapatılır. Rondoda çekilen kek parçaları pastanın üzerine serpilir. Kenarları da damla çikolata ile süslenir.

KUSKUS MAKARNA


Çok seyrek olarak yaptığım kuskus makarna genelde salata şeklinde tüketiliyordu. Bu defa farklı bir şekilde yapınca daha çok beğenildi.
1 paket kuskus makarna yeterince suda haşlanır. Suyu süzülüp bir yemek kaşığı nane, 1 yemek kaşığı pul biber ve 5-6 yemek kaşığı yoğurt ile karıştırılır. Üzerine 2 yemek kaşığı tereyağ eritilerek 2 diş sarımsak ve 1 kaşık salça eklenir. Makarnanın üzerine dökülür ve nane ile süslenir.

Perşembe, Aralık 21, 2006

PAZI KAVURMASI VE DOMATES SOSLU BİBER


Bizim ufaklık Deniz sulu yemekten pek hoşlanmıyor daha çok kahvaltı, köfte patates, pilav, makarna gibi şeyleri seviyor.Güneş ise tam tersi sulu sebze yemekleri, çorba...gibi yemekleri seviyor. Hafta içinde okula giderken beslenme çantalarında genelde tost, hamur işi, ekmek arası şeyler olduğundan akşamları genelde yemek türünü seçiyoruz. Ama bugün işten ev geldiğimde o kadar yorgundum ki ve bir gün öncesinden yemek yapamadığım için kahvaltı yapmaya karar verdik. Deniz çok sevindi tabi bu duruma. Güneş'inde istediği olsun diye dün akşamdan yıkadığım pazıyı ve biberi kavurdum. Uzun uzun sohbet ederek çayla birlikte çok güzel bir akşam yemeği yemiş olduk.

Pazı kavurması için
- yaklaşık 1 kg pazı
- 1 büyük baş kuru soğan
- istenilen miktarda sıvıyağ
- tuz
- karabiber
- pul biber
- 5 adet yumurta
Kuru soğan ve pazı ince kıyılarak aynı anda tavaya konulur ve zeytinyağda iyice kavrulur. Tuzu biberleri eklenir yumurtalarda üzerine kırılarak tavanın kapağı kapatılarak kısık ateşte yumurtaların pişmesi sağlanır. Yanında yoğurtla birlikte servis yapılır.

Domates soslu biber için ben derin dondurucuya koyduğum çarliston biberlerden bir paket çıkardım. Biraz zeytinyağda kısık ateşte buzunun çözülerek kavrulmasını sağladım. Sonrada üzerine yaptığım domates konservesinden ve birer tatlı kaşığı kekik ve kimyon da ekleyerek biraz daha kavurdum. Aynı yazın yaptıklarımız gibi nefis olmuştu. Birkaç diş sarımsakda konulabilir.


Cumartesi, Aralık 16, 2006

SÜTLÜ KABAK TATLISI


Yaklaşık 1 haftadır rahatsız olduğum için ne internete girebildim nede bloğuma yeni birşeyler ekleyebildim. Bugün biraz daha toparlanınca etkinlik için mutfağa girdim. Ama bu defada Etkinlik evsahibi Vildan'a mail yoluyla yaptığımı gönderemedim. Bilgisayarda bir sorun var ama çözemedim. Her ne kadar ekinliğe katılamasamda yaptığım tatlımı en sonunda başarabilirsem bloğumda yayınlayacağım.

Sütlü kabak tatlısı Nevşehir yöresine özgü bir tatlıdır. Sakız kabağını genelde tuzlu olarak ve yemek olarak tüketiyoruz. Bu haliyle tüketilmesine alışık olmadığımız bu tatlı, hem sütün hem sebzenin bir araya gelmesi ile sağlıklı ve lezzetli bir hale geliyor. Bizim çok severek yediğimiz kabak tatlısını yapmanızı öneririm. Yapılması çok kolay ve bir o kadarda lezzetli.

SÜTLÜ KABAK TATLISI


Malzemeler

- 1 kg sakız kabağı

- 1 kg süt

- 2 su bardağı su

- 3 su bardağından biraz az toz şeker
1 kg kabak yıkanıp, kabukları soyulmadan halka halka doğranır ve 2 su bardağı suda yarım saat haşlanır. Daha sonra suyu süzülmeden blendırla püre haline getirilir. Üzerine şeker ve süt eklenerek kaynatılır. Kaynadıktan sonra ocak iyice kısılarak 1 saat (zaman zaman dibine tutmaması için karıştırılarak) kaynatılır. 1 saat sonunda kıvamı koyulaşıyor. Kaselere aktarılarak buzdolabında bekletilir. Soğukken servis yapılır.

Perşembe, Aralık 07, 2006

SOSLU KEK




Kek için malzemeler
- 2 yumurta
- 1/2 su bardağı toz şeker
- 1/2 çay bardağı sıvıyağ
- 1 çay bardağı süt
- 1,5 su bardağı un
- 1 paket vanilya
- 1 paket kabartma tozu
- 2 yemek kaşığı kakao
Sos için malzemeler
- 3 silme yemek kaşığı un
- 3 silme yemek kaşığı toz şeker
- 2 su bardağı süt
- 1 paket vanilya
- 1 yemek kaşığı hindistan cevizi
- damla çikolata
Önce kek hazırlanır. Kakao dışında tüm malzemeler sırasıyla eklenerek çırpılır, yarısı, ölçüler az olduğu için ufak bir yağlanmış kek kalıbına dökülür. Diğer yarısına kakao eklenerek karıştırılır ve üzerine dökülerek 150 derecede pişirilir.
Sos için ufak bir tencereye un şeker konulup karıştırılır yavaş yavaş süt ilave edilerek karıştırmaya devam edilir, pürüzsüz bir kıvama ulaştıktan sonra ocağa alınarak pişirilir, kaynamaya başlayınca vanilya ve hindistan cevizi eklenir. Ilımış olan kekin üzerine dökülür. Soğuduktan sonra da üzerine damla çikolata serpilir.

Pazartesi, Aralık 04, 2006

PİZZA



Eskiden mayalı hamur yapmak benim için çok zor birşeydi aşamaları çok uzun gelirdi. Ölçüleri tutturmakta zorlanırdım bu işi bilenlere sorardım kulak memesi yumuşaklığı nasıl olur diye. Zamanla daha sık yaparak kıvamını bulmaya, lezzeti yakalamaya başladım. Çocukların canı pizza isteyince eskiden olduğu gibi üşengeçlik etmeyip hemen mutfağa girdik eşimle. Ben hamurunu hazırlarken eşim de üzerinin malzemesini hazırladı. Yaklaşık 35-40 dakikada herşey bitmiş, çayımızı demlemiş, pizzamızı yemeye başlamıştık.
Malzemeler
- yaklaşık 4 su bardağı un
- 4-5 kaşık yoğurt
- 1 yumurta
- 1/2 çay bardağı zeytinyağ
- biraz tuz
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
- 1/2 paket yaş maya
- 2 yemek kaşığı salça
- zeytin
- ince doğranmış yeşil biber
- salam, sucuk, sosis
- rendelenmiş kaşar peyniri
Yarım su bardağı ılık su ile maya eritilir, unun ortası açılır maya ve diğer malzemeler eklenerek iyice yoğurulur. Mayasının gelmesi beklenmeden yağlanmış fırın tepsisine elle yayılır. Salça bir miktar suda eritilerek hamurun üzerine sürülür, kaşar peyniri dışında diğer malzemeler doğranıp hamurun üzerine serpilir. En üste de rendelenmiş kaşar peyniri konularak 200 derecede pişirilir.